Cara Nak Buat Cili Kering Dengan Bwang Kisar
Buang biji dan masukkan cili kering ke dalam mesin pengisar. Setelah siap mengisar masukkan ia ke dalam bekas.
Cara Untuk Membuat Cili Kisar Yang Tahan Lama Dan Sedap My Resepi
Sebelum ni jenuh buat cili kering kisar untuk simpan buat stok tak sampai seminggu dah berkulat.
. Gunting cili kering dan rebuskan sehingga lembut. Semua biji cili terkeluar. Terima kasih Roazura Bahari untuk perkongsian resipi Cili Kisar ini.
Masukkan cili dalam blender. Apabila sudah lembut toskan airnya dan bilas cili yang telah direbus tadi. Boleh tahan hingga 3 bulan ke atas cili kering ini.
Cara buat bawang besar kisar Satu kilo bawang besar hiris kecil supaya senang nak kisar. Asingkan sisa biji cili menggunakan penapis. Ambil banyak mana yang nak guna atau disimpan jadikan stok.
Kisarkan bawang bersama minyak masak. Cara-cara untuk membuatnya. Rebus cili kering hingga mendidih.
Tapis biji dari cili. Blender menggunakan air tapis. Kemudian potong kecil dan gaulkan dengan kunyit dan garam.
Sebab dekat cili kadang-kadang ada warna hitam serbuk putih dan kadangkala ulat pun ada Kupas bawang putih bawang merah dan potong bawang agar senang dikisar. Sebab dekat cili kering kadang-kadang ada warna-warna hitamserbuk-serbuk putihkadang-kadang pun ada ulat. Kupas bawang cucikannya dan keringkan lalu hiris kecil.
Ayam sos lemon madu. Toskan air tak perlu basuh untuk kali kedua. Masuk semua letak air dan mesin.
Dengan tip ini cili kisar yang dibuat boleh tahan 3 bulan dan memudahkan kerja memasak anda. Gunakan air tapisan semasa merebus cili kering dan bawang putih ini. Kemudian basuh dan mesin.
1Kupas bawang cuci keringkan dan hiris kecil 2Blender bawang bersama minyak masak. Rebus Seterusnya rebus cili kering bersama bawang putih sampai cili menjadi lembut. Ambil yang cili kerinting untuk kurang pedas.
Langkah 2 Cilik yang telah dikisar seterusnya ditapis. Okay siapa yang dah biasa buat cili kisar ni korang mesti tahu apa yang perlu dibuat kan. 1Gunting cili kering dan rebuskan sehingga lembut.
Kalau basuh balik guna air paip nanti cili kisar tak tahan lama. Saya guna yang saiz L supaya boleh mesin sekali jalan. Kisar sambil masuk air bertapis sikit sekadar blender boleh putar.
Kupas bawang putih dan bawang merah dan potong bawang agar senang dikisar. Sediakan cili kering dan bawang putih. Boleh tahan hingga sebulan cili kisar tersebut IKLAN Cara membuat bawang merah.
5Dah siap blender masukkan ke dalam bekas. 100 gm cili kering blender bersama dengan 3 biji bawang besar dan satu labu bawang putih 8 9 ulas. Anggaran minyak masak adalah separuh daripada jumlah bawang Jika bilangan bawang penuh satu mesin pengisar gunakan minyak anggaran dalam setengah blender.
Dah siap blender masukkan ke dalam bekas. Kupas bawang cucikeringkan dan hiris kecil. Tambah garam kasar minyak masak air dan air perahan asam jawa sukatan agak sendiri ikut banyak mana cili.
Potong Cuci Pertama sekali potong cili kering buang bijinya dan kupas bawang putih. Ok jom saya nak share bagaimana cara nak buat stok cili kisar yang tahan 3 bulan tanpa bahan pengawet. Kemudian cuci bersih-bersih dengan menggunakan air paip.
Menurut Kak Mim inilah cara yang selalu dipraktikkan untuk membuat cili kisar tahan lama. Dah siap gunting korang boleh mula rebus cili kering tadi dengan 5 ulas. Masukkan cili yg sudah di basuh tadi ke dalam blender.
Guntingkan cili kering dan rebuskan sehingga ianya menjadi lembut. Dah lumat masukkan ke dalam bekas yang kering dan letakkan sedikit asam keping simpan di dalam peti ais. Masukkan kesemua bahan kisar dengan sedikit air dan minyak.
3Anggaran minyak masak adalah separuh dari jumlah bawang 4Jika bilangan bawang penuh satu blender gunakan minyak anggaran setengah blender. Bila dah siap blender masukkan ke dalam bekas dan simpan di dalam peti ais. Jangan basuh dulu cili kering tu nanti basah susah nak asingkan biji cili.
3Jika bilangan bawang penuh satu blender gunakan minyak anggaran setengah blender. Kemudian cuci bersih-bersih dengan menggunakan air paip. Gambar mesin cili tak sempat tangkap.
Guntingkan cili kering dan rebuskan sehingga ianya menjadi lembut. Kupas bawang putih dan bawang merah dan potong bawang agar senang dikisar. Setelah lobak merah empuk masukkan lebihan cili padi serai yang telah diketuk lengkuas yang dihiris bawang besar gula garam.
Kisar semua bahan yang bertanda 1 batang serai diketuk Panaskan kuali masukkan bahan yang dah dikisar. Potong cili kering buang biji dan kupas bawang putih cuci bersih. Dah mesin ambil tapis macam gambar di atas.
Apabila sudah lembut toskan airnya dan bilas cili yang telah direbus tadi. Cara Menyediakan Cili KisarCili Blender Sila potong kecil kecil cili kering Kemudian sila rebus dengan air untuk melembutkan cili kering Kemudian sila buang air rebusan toskan sehingga hilang biji cili kering Keringkan cili kering yang sudah direbus ini Masukkan cili kering ke dalam blender dan masukkan sedikit minyak masak. Potong 2 cili kering dan.
Tak boleh guna air paip sebab ada klorin jadi pes akan cepat berkulat jika tiada air tapis guna air masak yang dah dimasak. Cuci bersih baru rebus. Masukkan kesemua bahan kisar dengan sedikit air dan minyak.
3Kupas bawang putih dan bawang merah dan potong bawang agar senang dikisar. Boleh tahan hingga sebulan cili kisar tersebut. Apabila sudah lembut toskan airnya dan bilas cili yang telah direbus tadi.
Potong 2 cili kering dan rebus. Terus masuk blender dan kisar. Langkah 3 Lalukan dengan air sikit ketika nak tapis cili kering.
Rebus paru sehingga empuk. Boleh tahan sampai berbulan-bulan. Cara-cara untuk membuatnya.
Langkah pertama Mesin cili kering menggunakan chopper. Pastikan mempunyai lubang penapis bersaiz besar. Blend- cili kering air tapis minyak masak bawang putih.
Masukkan cili yg sudah di basuh tadi ke dalam blender 100 gm cili kering blender bersama dengan 3 biji bawang besar dan satu labu bawang putih 8 9 ulas Blender menggunakan air tapis Bila dah siap blender masukkan ke dalam bekas dan simpan di dalam peti ais. Kemudian toskan tak perlu basuh lagi ye cuma tos saja sebab tadi kita dah cuci bersih. Sekejap je dah settle.
Rebus cili kering bersama bawang putih sampai lembut cili tu. 2Apabila sudah lembuttos airnya dan bilas cili yang telah direbus tadi. Potong Cuci Pertama sekali potong cili kering buang bijinya dan kupas bawang putih.
Blender bawang bersama minyak masakAnggaran minyak masak adalah separuh dari jumlah bawang. Langkah 1 Basuh cili kering sehingga bersih dan rebus sehingga lembut dan basuh sekali kagi sebelum kisar cili. Pertama sekali sebelum korang rebus cili kering tu korang kena gunting-gunting cili supaya senang biji lada nak keluar masa direbus.
Begini Cara Buat Cili Kisar Tahan Lama Berbulan Masih Tak Berkulat
Cara Ringkas Untuk Membuat Cili Kisar Cili Boh Yang Tahan Lama Dan Memudahkan Kerja Memasak Anda My Resepi
Cara Cara Buat Cili Kisar Homemade Yang Sedap Lambat Berkulat
No comments for "Cara Nak Buat Cili Kering Dengan Bwang Kisar"
Post a Comment